14 Ongewenste omgangsvormen

Vraag

Komen er op het werk ongewenste omgangsvormen (agressie en geweld, pesten, seksuele intimidatie) voor?

Toetsingscriteria

Onder ongewenste omgangsvormen verstaat men zaken als agressie en geweld (ook verbale agressie via de telefoon), seksuele intimidatie en pesten op het werk. Deze vormen van ongewenste omgangsvormen kunnen zich afspelen tussen de werknemers onderling, tussen werknemers en leidinggevenden en tussen werknemers en klanten. Het bedrijf dient maatregelen te nemen om problemen op dit gebied tegen te gaan. Het gaat dan om het opnemen van deze risico’s in de RI&E, het nemen van maatregelen op basis van de RI&E en het geven van voorlichting en onderricht. In de praktijk neemt men de volgende maatregelen afhankelijk van de omvang en ernst van de ongewenste omgangsvormen:

  • ontwikkeling gedragscode;
  • melding en registratie van incidenten aan meldpunt en/of vertrouwenspersoon;
  • opstellen protocol met gedragsregels in het bedrijf;
  • weerbaarheidstraining voor medewerker;
  • technopreventie en organisatorische maatregelen;
  • alarmeringsmogelijkheid maken;
  • ondersteuning, opvang en nazorg bij incidenten;
  • voorlichting geven aan medewerkers en klanten;
  • evaluatie.
Wetten, regels en normen

Arbowet, artikel 3

  1. De werkgever voert, binnen het algemeen arbeidsomstandighedenbeleid, een beleid gericht op voorkoming en indien dat niet mogelijk is beperking van psychosociale arbeidsbelasting.

 

Arbobesluit, artikel 2.15

  1. Indien werknemers worden of kunnen worden blootgesteld aan psychosociale arbeidsbelasting worden in het kader van de risicoinventarisatie en -evaluatie, bedoeld in artikel 5 van de wet, de risico’s ten aanzien van psychosociale arbeidsbelasting beoordeeld en worden in het plan van aanpak, bedoeld in artikel 5 van de wet, met inachtneming van de stand van de wetenschap maatregelen vastgesteld en uitgevoerd om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen of indien dat niet mogelijk is te beperken.
  2. Aan werknemers die arbeid verrichten waarbij gevaar bestaat voor blootstelling aan psychosociale belasting wordt voorlichting en onderricht gegeven over de risico’s voor psychosociale arbeidsbelasting alsmede over de maatregelen die er op zijn gericht die belasting te voorkomen of te beperken.